FRIDA KAHLO SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA VE ASTROBİYOGRAFİ

 

Gerçek adı Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon olan Meksikalı ressam, 6 Temmuz 1907 yılında doğmuş ve 1954 yılında henüz 47 yaşında iken hayata veda etmiştir. Bir tek sanatıyla değil, özel hayatı ve politik görüşleriyle de tanınan Kahlo’nun, şanssızlıklar ve acılarla dolu bir hayatı olmuştur.

Meksika’nın güneyindeki Coyoacan’da Macar Yahudisi fotoğrafçı Wilhelm Kahlo ile Kızılderili asıllı Matilde Calderon Gonzales’in 4 kızından üçüncüsü olarak dünyaya gelmiştir. Ancak Frida Kahlo sonraki yıllarda doğum gününü Meksika’nın devrim tarihi 7 Temmuz 1910 olarak değiştirecektir. 

Çünkü Kahlo’ya göre hayatı, modern Meksika’nın doğuşuyla birlikte başlamalıydı. İşte bu nedenle de Frida Kahlo’nun isteğine saygı duyuyor ve onun için 7 Temmuz 1910’da dünyaya geldi.

Ailesiyle birlikte Coyoacan’da yaşayan Kahlo’nun oturduğu ev, sahip olduğu renkten dolayı Mavi Ev olarak anılıyordu. Ve sanatçı hayatının büyük bölümünü dış duvarları kobalt mavisi renkte boyanmış olan bu evde geçirecekti. Frida’nın Kızılderili asıllı olan annesi ressamın tabirine göre kibar, zeki, bazen zalim, hesaplı ve aşırı dindardı. Tam tersine babası ise şefkatli ve anlayışlıydı. Her zaman Frida’nın yanında olup onu destekleyen babası, hastalığı boyunca da kızı için elinden geleni yaptı.

Ve Frida Kahlo, 1954 yılında 47 yaşındayken akciğer embolisi teşhisi ile hayata veda etmiştir. İnsanın içine dokunan yaşamında verdiği son eser ise Yaşasın Hayat isimli natürmort tablosu olmuştur. Cesedi yakılan ünlü kişiliğin külleri, 1955’te eşi Rivera tarafından devlete bağışlanmış olan Mavi Ev’de saklanmaktadır. Cesedinin yakılmasını isteyen Frida Kahlo, ölmeden önce yatarak yeteri kadar zaman geçirdiğini, bu nedenle daha fazla yatmak istemediğini söylemiştir. Frida Kahlo’nun 143 tane eseri vardır ve bunlardan 55 tanesi otoportredir. Eserleri ressam, devrimci, aşık ve feminist olarak tanımlanan güçlü kadına duyulan hayranlığı bir kat daha arttıracak niteliktelerdir.

Frida Kahlo Güneş Yengeç 11.ev, ASC Yengeç ve Ay Anaretik 29°Boğa bir gündüz haritasıdır.

                                                                         


ASC-DC VE IC-MC aksları 23°partil kavuşumda olup hayatında mümkünse hiç bir risk almaması ve hayatını her anlamda dengede götürmesi gerektiğini gösteren bir denklemdir.

ASC Aslan çocuksu ruhu ve yüksek yaratıcılık yeteneğini, sanat kariyerini aynı zamanda uzun ve gür saçlarını anlatırken Regulus kraliyet sabit yıldızı kavuşumu sanat alanında unutulmayacak ününü anlatmaktadır.

1.ev Aslan ve Başak kesmektedir.1.ev Aslan yüksek kendine güvenini gösterirken,Başak 1.ev ve (Rx)Zosma’nın buradaki konumu çocukluğundan başlayan sağlık problemlerini, geniş kaspta yer almasından ötürü sağlık konuları ile ilgili hayatı süresince yaşayacağı sıkıntıları ve bunun dış ve toplumsal imajına yansıdığını da göstermektedir. (Henüz 6 yaşındayken çocuk felci geçiren Kahlo için bu hastalık, ölüme çelme attığı ilk hamlesiydi. Çünkü o zamanlar pek çok çocuk bu hastalıktan dolayı yaşamını yitiriyordu. Ancak Frida direnerek hastalığı yenmiş ama bir bacağı diğerine göre daha ince kalmıştı. Çocuk felcinden Frida Kahlo’ya yadigar kalan ince bacağı ona “tahta bacak Frida” gibi hoşlanmadığı lakaplar takılmasına neden olmuştu. Ve sonraları dünyaca ünlü bir ressam olacak küçük kız, bacağındaki incelme yüzünden hep uzun etekler giydi.)

 2.ev Başak ve Terazi kesmektedir. Maddi kazanım alanında küçük yaşlarda fakirlik hayatını ve yaşamı süresince tutumlu, çalışkan, üreten ve para konusunda denkleştirerek ilerlemeye çalıştığını göstermektedir.

3.ev Terazi ve Akrep kesmektedir.3.ev Terazi’deki (Rx) Arcturus’un Spica Kraliyet Yıldızı ile kavuşumu yolda, yakın akrabalar ve eğitim bakımından yaşanmış olan olumsuz ün getiren bir olayı, Akrep ise çocuk yaşlarda ameliyat yaşama potansiyelini, Akrep’in geniş kaspta bulunmasından sebep çokça ameliyat ve dönüşümünü göstermektedir.Juno’nun ise 0°Akrep’te 3.evde bulunması ve 17 Eylül 1925 günü Transit Satürn’ün Akrep’te ve Kahlo’nun 3.evinden geçerek MC(Tepe noktasına) karşıtlık yapmıştır.Yine aynı tarihte; Transit Venüs’te Akrep’te Juno’su ile kavuşumu o dönem yüksek aşk yaşadığını gösterirken Juno’nun 0°olması kendisinden çok erkekler tarafından gelen çokça talebi, aşkı ve hayranlığı da göstermektedir. (1925 yılının 17 Eylül’ünde erkek arkadaşı Alejandro Gomez Arias ile okuldan dönen Frida’nın bindikleri otobüs bir tramvayla çarpıştı. Çok sayıda insanın hayatını kaybettiği kazada Frida da ağır şekilde yaralanmıştı. Sayısız kırık çıkığın yanı sıra karnından girip omurgalarını zedeleyerek dışarı çıkan demir bir çubukla hastaneye götürüldüğünde doktorlar yaşama şansının düşük olduğunu söylemişlerdi. Ama Frida bunu da atlatmış, ikinci kez ölümden dönmüştü. Feci kazadan tam 1 ay sonra, yani 17 Ekim 1925’te hastaneden taburcu edilmişti. Acılar içerisinde kıvranmasına rağmen bunu yansıtmayan Frida uzun süre boyunca doktor, hastane, ilaç, yatak ve korselerle iç içe olacaktı. Tam 32 kere ameliyat olan Frida’nın bütün günü yatakta geçiyordu. Ve bu süreç aileyi yalnızca manevi açıdan değil maddi açıdan da zorlamaktaydı.)

4.ev Akrep’teki 26°Vertex ve IC kavuşumunun, MC(Tepe Noktasındaki) 26°Algol partil karşıtlığı kötücül ve malefik olayın kader noktası olduğunu göstermektedir.

5.ev Yay ve Oğlak kesmektedir. 5.ev (Rx) Uranüs Oğlak sanat hayatında gelenekselciliğe karşı, devrimsel bakış açısını, paylaşıma açık sanat anlayışını anlatırken (Rx)Mars Oğlak kavuşumu risk almaktan çekinmeden, ani kararlar ile anlık karar verebilen yapısını, kendini de tehlikeye atma potansiyelini göstermektedir. Aynı zamanda Mars’ın ve Uranüs’ün Retro 5.evdeki konumu ve Jüpiter Yengeç karşıtlığı düşük yapma potansiyelinin çok yüksek olduğunu anlatırken flört ve erkek arkadaşları konusunda dediğim dedik ve yüksek risk alan tarafını da göstermektedir.5.ev (Rx) Mars Oğlak 10.ev Güneş Yengeç karşıtlığı annesi ile kavgalarını da anlatmaktadır.(Rx) Uranüs ve Mars’ın 5.evde 10.ev Neptün Yengeç karşıtlığı bilinçaltında çocuk sahibi olma konusunda hayallerinin yıkılabileceğini ve aynı zamanda bilinçaltının çocuk istemediğini, medyumik tarafını anlatırken sürrealist portre ve resimlerini de anlatmaktadır. (Bir yandan siyasetle uğraşırken bir diğer yandan da resim yapıyordu. Ve beğenerek takip ettiği ünlü ressam Diego Rivera ile tanışmak istiyordu. Meksikalı Michalangelo olarak da bilinen ressamla tanışan Frida ona aşık oldu ve çift 1929 yılının Ağustos ayında tüm karşı çıkmalara rağmen evlendi. Karşı çıkmalara dedim çünkü çiftin evlenmeleri, Frida Kahlo’nun annesi de dahil olmak üzere pek çok kişiye göre yanlıştı. Hatta anne Matilde onların ilişkisini bir güvercin ile filin birlikteliğine benzetiyordu. Fakat bu olumsuz eleştiriler Frida’nın umurunda bile değildi.Evliliği süresince Rivera tarafından çokça aldatıldı. Hatta Frida portrelerinde alnına 3.göz çizerek kocasının birlikte olduğu kadınların yüzlerini mizah yaparcasına resmediyordu.)

6.evde (Rx) Şiron Kova ise sağlık anlamında ve gündelik hayatında kendini hapis hissettiğini ve bu anlamda özgürleşemediğini, bunun da hem yaralarını saran hem de acı çektiği taraf olduğunu anlatmaktadır.(Bütün günleri yatakta geçen Frida Kahlo durmadan devamlı resim yapıyordu)

7.ev Kova ve Balık kesmektedir.2°Fomalhaut Balık ilişkilerinde dürüstlükle ve iyi niyet ile ilerlediğiniz göstermektedir.7.ev Kova evlilik ve ilişkilerinde özgürleşme ihtiyacını,içli dışlı ilişki sevmeyen yapısını anlatırken 7.ev Balık eş konusunda değişkenlik ve tamamlanma enerjisini de anlatmaktadır.Özgürleşme ve tekrar birleşme tamamlanma.(2.kez aynı kişi ile evlendikten sonra Frida’nın hayatında kadın ve erkek olmak üzere sevgilileri olduğu söylenmektedir)

8.ev Satürn Balık eşlerden gelen tamamlanma ve karmayı anlatırken Scheat Balık kavuşumu kadersel olarak erkek arkadaşları ve eşleri yüzünden hayatında tehlikeler, kazalar, ameliyatlar ve para sıkıntısı oluşma potansiyeli olduğunu da gösterirken tekamül alanını da anlatmaktadır. Aynı zamanda 10.ev Venüs İkizler’in 8.ev Satürn Balık karesi evlilik hayatındaki sıkıntıyı da göstermektedir. Kendinden yaşça büyük kişiler ile olumsuz gidebilecek evlilik potansiyelini de göstermektedir.

9.ev Koç ve Boğa paylaşmaktadır. 9.ev Mirach Koç sosyal ve teatral alanlardan veya yabancı uyruklu ve mesleğinde öncü eş potansiyelini ve evliliğini göstermektedir.

10.ev Boğa ve İkizler kesmektedir.10.ev Ay Boğa doğuştan şans versede, Frida’nın haritasında Tepe Noktasında Algol Sabit Yıldız kavuşumu ve Vertex karşıtlığı sağlık sıkıntıları ile geçen hayatını ve vefatı sonrası gelen yüksek başarıyı göstermektedir.10.ev İkizler’deki 3 silahşörler Phact, Capella ve Rigel’in Vesta İkizler ve MC(Tepe noktası) kavuşumu yüksek resim ve yazarlık yeteneğini, ellerindeki yeteneği anlatmaktadır.Plüto İkizler kavuşumu bu alandaki gücünü ve çok yüksek zekayı, Venüs İkizler öğrencilerine ve sevdikleri ile eserlerini paylaşmasını, renki çizimlerini anlatmaktadır.

11.ev Yengeç’teki Stelyum ve Kuzey Ay Düğümünün de burada olması arkadaş ve sosyal çevresine karşı şefkatli olması gerektiğini ve öylede olduğunu, çevresinden gelen kendi sahnesinde çok sevilen kişiliğini, sevdiklerine karşı anaç ruhunu da göstermektedir.11.ev Jüpiter Yengeç sosyal çevresinden gelen yardımı ve şifayı, Sirius, Güneş ve Neptün kavuşumu yüksek hayal gücünü, evrensel boyutlar, üksek frekanslara açılımını ve sürrealist çizimlerini anlatmaktadır. 11.ev 9°Alphena’nın Lilit partil kavuşumu ayak ve bacakları ile ilgili olumsuz talihi (Rx)Uranüs ve (Rx) Mars karşıtlığı ise tek bacağını kaybetmesini anlatmaktadır. (Bir erkek çocuğu gibi büyüyen ve okul yıllarında daha çok erkeklerle arkadaşlık eden Frida’nın başa çıkmak durumunda kaldığı ilk engeli bacağı olmuştur. Yılmayan Kahlo, tıp eğitimi almaya karar vererek, Meksika’daki Ulusal Hazırlık Okulu’na girdi. Nitekim dönemin en iyi okullarından biri olan bu okula girerek bir ilke imza atmıştı. Sağlığı kötü olmasına rağmen 10 yıl boyunca eğitim veren Frida, rahatsızlığı nedeniyle evinde ders vermiştir. Öğrencileri de Los Fridos (Frida Öğrencileri) olarak anılmıştır. 1950 yılında sağlık sorunları nedeniyle hastaneye yatırılan Frida 9 ay burada kalmıştır. 1953 yılında Meksika’da (ülkesindeki ilk kişisel sergisi olmuştur) bir sergi açan ressamın sağ bacağı aynı yıl kangren nedeniyle kesilmiştir.)

12.ev Ceres Yengeç ruhen anaçlık duygusunun kendisine iyi geldiğini ve bu anlamda beslenme arzusunu anlatırken 12.ev Merkür Aslan son derece kendine güvenli yapısını, anne olmak isteyen ruhunu,çocuklar ile olumlu iletişimini ve kontağını gösterirken çokça alkış ve ‘en çok zihinlere dokunan eserler yapmış’ denildiğini duymak isteyen yapısını anlatmaktadır.

Frida Kahlo 4.ev Antares Yay ev ve aile yaşamında inatçı, maceraperest, dikbaşlı, onurlu ve sert yapısını anlatırken 10.ev Aldeberan kariyer hayatında etkili ve güzel söz söyleme yeteneğini, cesaretini, doğruluk, bütünlük ve hareket alanını göstermektedir.

ASTRO-SHERA

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MICHELE MORRONE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

MARILYN MONROE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA