PEDRO ALMODÓVAR BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA


24 Eylül 1949 doğumlu İspanyol film yönetmenidir. Uluslararası alanda tanınmış film yönetmenlerinden olan Almadóvar, filmlerinde melodram öğeleri sıklıkla kullanmaktadır. Filmleri, kompleks anlatımlar, popüler kültür, popüler şarkılar, güçlü renkler ve kuvvetli bir dekor anlayışıyla göze çarpmaktadır.  1980 yapımı ilk uzun metrajlı filmi, "Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón" farklı eleştiriler aldı. "Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar" filmini çektiği 1988 yılında ise Almodovar, orijinal ve dahi bir yönetmen olarak nitelendirildi. Günümüzde hala bu ünvanını koruyan yönetmen, En İyi Yabancı Film Akademi Ödülü ve En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü sahibidir. Julieta, İçinde Yaşadığım Deri, Dönüş, Konuş onunla, Annem hakkında her Şey gibi ünlü filmleri çekmiş ve yazmıştır. 

Filmlerinde genellikle güçlü renkler, kuvvetli bir dekor, feminizm ve kompleks anlatımlara yer verilmiştir. Franco diktatörlüğü sonrası İspanya sinemasının en önemli ismi Pedro Almodovar, yetmiş yaşına merdiven dayamış olmasına rağmen yerini koruyor. Gözde oyuncusu Antonio Banderas’a bu yıl Cannes Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü getiren performansının yer aldığı “Acı ve Zafer”, bu satırların yazarına göre yönetmenin 2011 tarihli “İçinde Yaşadığım Deri” filminden sonraki en iyi işi. Bu film, kariyerlerinin başlarında birlikte birçok filme imza atan Almodovar- Banderas ikilisinin uzun yıllara yayılan soğukluğun ardından yeniden bir araya gelişlerini müjdeliyordu aynı zamanda.

Almodovar’ın kendisinden çok şey kattığı “Acı ve Zafer”de Banderas’a başrolü vermesinde şaşılacak bir durum yoktu. Hatta başka bir isim düşünülemezdi. Usta yönetmen filmin çok fazla otobiyografik algılanmasını istemese de, bundan kaçış yoktu. Banderas’ın filmde giydiği kostümlerin, karakterin yaşadığı evin bile Almodovar’a ait olduğu düşünüldüğünde bu bağlantı kaçınılmazdı. Üstelik filmdeki bazı karakterlerle, Almodovar-Banderas arasındaki ilişki arasında büyük benzerlikler de vardı.

Üretim sıkıntısı yaşayan, hayata dair arzularını kaybetmiş üstüne üstlük ciddi bedensel sıkıntılarla boğuşan bir yönetmeni izliyoruz “Acı ve Zafer”de. Salvador Mallo, hayatını yeniden gözden geçirdiği, bir şeyler yaratmak için anlam aradığı bir anda küçük bir gelişme her şeyi tetikliyor. Yıllar önce çektiği ve başyapıt olarak kabul edilen filminin sinematekte gösterilecek olması vesilesiyle, söz konusu filmin galasından itibaren görmediği oyuncu arkadaşıyla kontak kuruyor.

Pedro Almodóvar; Güneş 6.ev Terazi, Asc Boğa ve Ay Akrep bir gece haritasıdır.

Asc Boğa; yuvarlak yüz hatları ve kiloya yatkın fiziksel yapıyı anlatırken sakin, sebatkâr ve doğal kişisel stilini ve parasal konularda başarı arzusu kendini güven içerisinde hissetme ihtiyacından kaynaklandığını, tutumluluğunu ve işinde son derece titiz ve çalışkan oluşunu ve detaycılığını anlatırken 1.evi İkizler kesmektedir. Boğa ve Merkür birleşimi sözel ve yazısal anlamda gelişmiş zihin yapısını, merak duygusunu, çok çeşitli ilgi alanını, dışadönük ve çevresindeki insanların hayatındaki önemli rollerini, paylaşımcı ve sosyal yapısını, iyimserliğini ve el becerileri ile ilgili işlerde yeteneği ile fiziksel anlamda güzel dişler, orta boy, keskin ve minyon yüz hatlarını, gür yapıdaki saç yapısını anlatmaktadır.

2.ev İkizler’deki 3 Silahşörler Rigel para kazandığı alanın ve yeteneğinin yazarlık  olduğunu, Phact Kavuşumu bu alanda tanınırlık ve ünü aynı zamanda üstün yeteneğini, Capella ve Phact partil kavuşumu ise iş alanında arkadaş ve dostluğun kendisi için öncelik ve önemini aynı zamanda işlerinde arkadaşlarına yer verdiğini anlatmaktadır. ‘Almodóvar filmlerinin çoğu yakın arkadaşları Penelope Cruz ve Antonio Banderas’a yapıtlarında çokça yer vermiş ve onlardan vazgeçememiştir’

2.ev Uranüs Yengeç geçmişe takılı kalmayan zihin yapısını, çok kuvvetli hislerini, zihin ve kalpten gelen kuvvetli spiritüel bağlarını ve zihinsel özgürlüğü, melankoliden ziyade daha gerçekçi bakış açısını ve doğru muhakeme yeteneğini ve aynı zamanda da yaşadığı derin travmaların adını mantıken koyduğu için o travmaların travma olmaktan çıkmasını anlatmaktadır. 2.ev Uranüs Yengeç’in 6.ev Neptün Terazi’ye olan karesi; gündelik hayatında fiziksel ve beden anlamında kendini farklı hissettiğini ve gerçekçi bakış açısından sebep bu anlamda ulaşamayacağı hayalini ve bununla yüzleşmesini ve farkındalığını aynı zamanda bu anlamda yaşamı süresince yaşayacağı içsel sıkıntı ve zorlukları, iş hayatında ve gündelik yaşamında geçmişten gelen dostluklarının önemini ve onlara hayatının her alanında yer açtığını bu sebeple iş hayatındaki adaletsizliği, ciddiyeti ve normaldeki Neptün Terazi’nin aksine daha çok başkalarını düşünen ve uzak benmerkezci yapıyı anlatırken 2.ev Uranüs Yengeç’in 6.ev Polyhymnia ile kavuşumdaki Güneş Terazi karesi günlük hayatı ve iş yaşamında hedeflerinin istediği görüntüde gerçekleşmediğini bu anlamda içsel hayal kırıklıklarını, yaratımlarını daha özgür ve farklı ortaya koyma isteği ve arzusunu, devrimci ve nev-i şahsına münhasır yapıyı insan haklarına karşı savunucu tarafını anlatmaktadır.

4.ev Mars Aslan köklerden getirdiği dinamik ve çalışmaya dair, sahne önünde olmaya dair bitmeyen enerjisini, kendini ortaya koyma yüksek hırs ve isteğini, Plüto Aslan kavuşumu ebeveynleri ile olumsuz iletişimi ve uzak hissetmesini, içsel çatışmasını, çok kuvvetli ve güçlü karakter yapısını, devrimci ve asi ruhunu, mücadeleci bir hayatı, güç sahibi olma yolunda çetin savaşlarını anlatırken aileden gelen kan hastalıklarına ve bağışıklığına dikkat etmesi gerektiğini göstermektedir. 4. Ev Mars Aslan’ın 7.ev Yay Şiron üçgen açısı ailede gördüklerinin ve yaşadıkları sebebi ile kendi özel hayatında yalnız ve özgür olmasının hem şans ve mutluluğu hem de acı çektiği nokta oluşunu, 6.ev Neptün Terazi sekstil açısı çocuklukta yaşadıkları sebep iş ve gündelik hayatında  çok daha güçlü ve kendini ortaya koyan, hayallerini ve yaratıcılığını sahne önüne koymaktan çekinmeyen yapısını, 12.ev Koç’taki Alpheratz üçgen açısı bilinçaltından gelen ilham, yaratıcılık ve ünün takdir görmesini ve bu alanda talih ve şansını, özgürlüğünü ifade gücünü, 6. Ev Venüs Akrep’in aynı derecede olması içten ve yüksek anlamda zarif kişiliği ve onurlu yaşamını, ASC Boğa karesi fiziksel imaj olarak sağlığına özen göstermesinin önemli olduğunu anlatmaktadır. 4.ev Plüto Aslan’ın 6.ev Neptün Terazi sekstili içindeki dönüşüm ihtiyacı ve gücünü sahneye aktarma yeteneği ve yaratıcılığını, 12.ev KAD Koç üçgen açısı bu yolda yaşamını ve mesleğini ilerletmesinin doğruluğunu ve bilinçaltına olumlu ve sağlıklı yansımasını bir anlamda filmleri ile dışavurumun hayatındaki yüceliğini ve gitmesi gereken alanı, 12.ev Koç’taki Lilith üçgeni bilinçaltının olumsuzluk ve negatifliğinden korunmayı, 12.ev Alpheratz yüksek ifade yeteneğini ve 2.ev İkizler Rigel sekstili açısı yazarlık ile dışa aktarımın olacağını ve bu anlamda yüksek  gücünü ve kabiliyetini, yüksek ifade yeteneğini, ASC karesi ise mutsuzluk duyduğu fiziksel bedenini anlatmaktadır.

5.ev Başak’taki Juno eş anlamında yalnız yaşamını, Apollo ve 5.ev Satürn Başak kavuşumu ideal insan olma yolunda yaratıcı gücünü, sahneleri, ciddi ve kendi kuralları olan yapısını, evlilik olgusunun uzak olduğunu ,bekar hayatı, düzen konusunda aşırı ayrıntıcılığını, biraz da olsa yokluk bilincini aşılayan tarafını, çalışma koşullarında kendi alanını kendi yarattığını anlatmaktadır. Aynı zamanda Satürn Başak sağlık anlamında da kendine dikkat etmesi gerektiğini özellikle dizleri, mide, bağırsak ve cildine özen göstermesi gerektiğini Zosma kavuşumu bu alanlarda ileriki yaşlarda ki sağlık sorununu anlatmaktadır. 5.ev Satürn Başak 9.ev Jüpiter Oğlak üçgen açısı iş hayatında uluslararası anlamda genişleyen ününü, dünyada iyi karma yaratma gayesini ve bu anlamda farkındalığını, maddi güvenlik yaratımını, 6.ev Venüs Akrep Üçgeni ise doğru ve güzel şekilde parasal güvence sağladığını, derin gizemli yapısını, spiritüel algı yeteneğini ve hem gündelik hem iş hayatında çok yakınlarından gelen değişim fikirlerine açıklığını onun dışında dayatıyı sevmeyen yapısını ve bunun sahnelere, yaratıcılığına olumlu etkisini anlatmaktadır. 5.ev Satürn Başak 2.ev İkizler’deki Rigel Karesi yazdıklarında kendi özüne ulaşma çaba ve gayretini, 5.ev Başak’taki Vesta yaratıcılık anlamında starlığı ve çalışkanlığı, ASC üçgen açısı bunu dış imajına yansıtmayı, senarist ve yönetmen kimliğini de göstermektedir.

6.ev Terazi’deki (Rx) Merkür sözel anlamda kendini ifade etme sıkıntısını, 9.ev Jüpiter Oğlak karesi uluslararası anlamda daha çok interaktif iletişim, röportaj gibi konulara yoğunlaşmasının olumlu olacağını, 12.ev KAD karşıtlığı bu anlamda bilinçaltına olumsuz etkisini, 2.ev İkizler Capella, Phact ve Rigel üçgen açıları içine attıklarını, ifade edemediklerini en yakın arkadaşları ile paylaşmasını ve eserlerinde, senaryolarında bu sebepten yakın dostlarını ve aynı kişileri kullanmasını anlatmaktadır.

7.ev Ay Akrep özel hayatında arkasından iş çeviriliyormuş duygusunu, bu anlamda devamlı merak ve araştırmayı, kindâr olmayan yapılanı unutmayan yapısını, 4.ev Mars Aslan karesi kökten getirdikleri sebep ilişkilerinde tartışmaya meyilli uslûbunu, 4.ev Plüto Aslan karesi bu sebeple sıkıntılı ve acı çeken dönüşüm sıkıntısını, 9.ev Jüpiter Oğlak Sekstili merak ve araştırmacı içsel yapısının uluslararası ve iş anlamında olumlu etkisini,  6.ev Venüs Akrep kavuşumu ilişkilerinde bonkör yapısını, gizemli ve derin duruşunu, ASC karşıtlığı dış imajına bunu yansıtmadığını, DSC kavuşumu ilişkilerinde ve gündelik yaşamda Ay Akrep özelliklerinin aktif ve etkin olduğunu göstermektedir.

8.ev Yay ve Oğlak kesmektedir. Hem ciddi ve hem farklı derinliğini anlatmaktadır. Derinliğini, yalnızlığını anlatırken Vesta 8.evde gizemi, kendini hayatının sırlarını çözmeye adamasını, yaşam enerjisini cinsellikten, metafizikten aldığını anlatmaktadır. 8.ev genel anlamda boş olduğunda karmik anlamda akıcı bir hayatı anlatmaktadır. Vesta’nın buradaki konumu da aydınlanma ve kılavuzluk görevi görmektedir.

1.ev Kova kariyerinde farklılığı, vizyonu, renkleri kullanma yeteneğini anlatırken Şu an 10.evi Kova transitlerini yaşamaktadır ve 4.ev Aslan’a karşıtlığı kariyeri ve aile hayatı arasında değişimleri ve bunları kariyerine yansıtmasını anlatırken; Dolor y Gloria (Acı ve Zafer) son filminde kendi hayatını yansıtırcasına bu 2 ev karşıtlığı konusunu işlediğini söyleyebiliriz. 11.ev Balık ise sanata yatkınlığını, sahnede geçen sonsuz hayatını ve sanatını anlatmaktadır.

Almodóvar’ın haritasında 1.ev İkizler Aldeberan ile 7.ev Yay Antares karşıtlığı; ilişkilerinde göründüğü gibi olamadığını, dış imajında görünürde kalabalık, yoğun çevre ilişkileri varken özel hayatında yalnızlık duygusu ve karamsarlığın hakim olduğunu öngörebiliriz.

Almodóvar’ın haritası Neptünyen ve Uranyen etkili olmakla birlikte, Ay akrep duygusal anlamda etkisinden ve DSC kavuşumundan sebep olumlu anlamda çalıştırırsa içsel anlamda duygusal rahatlama yaşayacağını ve (Rx) Merkür Terazi den sebepte ifade anlamında daha özgür hissedeceğini öngörebiliriz. 2. Ev İkizler ve 3.ev Yengeç ile 7.ev Yay ve  8. Ev Oğlak sıkıştırılmış evleri de böylelikle doğru çalışmaya başlayacaktır. Aynı zamanda  kişisel gezegenlerden çok kolektif ve jenerasyon gezegenlerinin güçlü konumda ve burçta  bulunmaları etkiyi arttırdığından önemli bir nokta olduğunu söyleyebiliriz.

Astro-Shera



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MICHELE MORRONE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

MARILYN MONROE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

FRIDA KAHLO SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA VE ASTROBİYOGRAFİ