CAHİDE SONKU SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA ANALİZİ VE ASTROBİYOGRAFİ

 

Cahide Sonku; doğumdaki adıyla Cahide Serap 27 Aralık 1919, San'aYemen’de doğdu.Türk sinemasının ilk kadın film yönetmeni ve sinema oyuncusudur.

O dönem Osmanlı Devleti toprağı olan San'a'da doğdu. Babası bir Osmanlı subayı Yüzbaşı Necati Bey, dedesi Çorapsız İbrahim Paşa ise Osmanlı Ordusunda 7. Ordu Komutanı'ydı. Aynı yıllarda babası dedesinin emrindeydi. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ve Yemen'in Osmanlı Devleti'nin elinden çıkmasının ardından aile San'a'dan ayrılarak İstanbul'a geldi. Babası Necati Bey bir süre sonra ailesini terk etti ve annesi Necati Bey'den boşandı. Aile paşa dedelerinin Fatih'teki konağına yerleşti. Çocukluğu zorluklarla geçen Cahide'nin, dedesi İbrahim Paşa'nın vefatının ardından çıkan bir yangında evleri yandı. Durumdan haberdar olan Necati Bey Cahide ve ablasını yanına almak istedi. Abla kabul etti ama Cahide annesinin yanında kalmayı tercih etti. İlk ve ortaokulu Fatih'te tamamladı. Sultan Selim'deki Cumhuriyet Kız Ortaokulundan mezun oldu.

Ortaokul sıralarında sanatla tanıştı. Henüz 16 yaşındayken Darülbedayi'ye girdi, zamanla İstanbul Şehir Tiyatroları'nın gözde oyuncuları arasında yerini aldı. Önce Halkevleri Tiyatrosu akabinde ise İstanbul Belediye Konservatuvarı, ardından da Muhsin Ertuğrul'un keşfiyle Darülbedayi'de (1932-Şehir Tiyatroları) "Yedi Köyün Zeynebi" ile oyunculuğa başladı. Muhsin Ertuğrul, döneminin önemli isimlerindendir. 1933'te Söz Bir Allah Bir filmiyle sinemaya adım attı. Daha sonra, 1950 yılında kendi adına Sonku Film şirketini kurdu. Fedâkar Ana filmiyle ilk kez yönetmenliği denedi. Bataklı Damın Kızı Aysel adlı filmle ünlenen sanatçı, filmlerinde genel olarak erkeklerin kalbini kırıp kaçan güzel kadın rolüyle izleyicinin karşısına çıktı. Yıldız dergisinin 1951 yılında açtığı yarışmada Vatan ve Namık Kemal "En İyi Film", başrol oyuncularından Cahide Sonku da "En İyi Kadın Oyuncu" seçildi.

Kariyerinin tescillediği o yıllarda Parseh Gevrekyan adında gayrimüslim genç bir iş adamı ile tanıştı ve aşk yaşamaya başladılar. Gevrekyan, sinema ile özdeşleşen Cahide Sonku'nun hayranlarından biriydi. Ancak Müslüman bir kadının gayrimüslim biriyle beraberliği hoş karşılanmadığından aşklarını gizli yaşadılar. Artan dedikodulara aldırmadan birlikte yaşama kararı alan çiftin bu kararının ardından Cahide'nin Şehir Tiyatroları'ndan atılmasına karar verildi. Ancak buna Muhsin Ertuğrul'un karşı çıkması sonrası Cahide kariyerine devam etti. Fakat Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü Cahide'yi aralıklarla ifade vermeye çağırıyordu. Akabinde başlayan II. Dünya Savaşı sonrası Türkiye'de "Varlık Vergisi" Kanunu çıktı. Hükûmet vergilerin yüzde 87'sini gayrimüslimlerden tahsil etmeye karar verdi. Parseh Gevrekyan'ın taşınmaz mallarına el konuldu ve Aşkale'deki çalışma kampına gönderildi. Cahide, çevresi ve adli kurumlardaki kişilerin baskısı sonucu Gevrekyan'dan ayrılmak zorunda kaldı.

1979 yılında Sinema Yazarları Derneği hizmet ödülünü aldı. Her yıl anısına verilen Altın Portakal Cahide Sonku Ödülü düzenlenmektedir.

Cahide Sonku Güneş Oğlak, ASC Akrep ve Ay Balık bir gece haritasıdır.

                                                                   


ASC-DSC ve MC-IC 1° ile kavuşumda hayatını her anlamda gerek ekonomik gerek psikolojik ve gerek sağlık anlamında dengeli götürmesi ve risk almaması gerektiğini gösteren bir denklemdir.

ASC Akrep’te olup, 1.evini Akrep ve Yay paylaşmaktadır.1.evindeki Akrep Stelyumu bulunan Cahide Sonku’nun soğuk güzelliğini ve tuttuğunu bırakmayan, hedefine yönelik hırslı yapısını aynı zamanda mülklere yatırım yapmasını gerektiğini Venüs Akrep anlatmaktadır. Kuzey Ay Düğümüde yine burada Venüs ile kavuşumdadır. 1.ev Merkür Yay yüksek derecede teatral yeteneğini, oyunculuk kabiliyetini, çok kelime çok bilgi ve değişken fikirlerini de göstermektedir.Doğumunda önceki Güneş Tutulması ise 1.ev Lilith Yay ile kavuşumda dış imaj ve yatırım , 1.ev Venüs Akrep’in 4.ev Ay Balık karesi isyankar dış imajı, bağımlılığı anlatırken 9.ev (Rx) Neptün Aslan karesi sahne bağımlılığını, yeteneğini, çokça seksapelini kullanmasını anlatmaktadır.

2.ev Güneş Oğlak maaşlı çalışma hayatının kendisi için kendi işinin patronu olmaktan daha doğru olduğunu, 8.ev (Rx) Plüto karşıtlığı parayı dönüştüremediğini, fakirliği ve bu sebepten yaşamındaki sarsıcı ve skandal olayları göstermektedir.2.ev Güneş Oğlak’ın 10.ev (Rx)Satürn Başak 120’liği işine karşı sorumluluk duygusunu, disiplini anlatırken 4.ev Uranüs Balık sekstili devrimci, otoriteyi reddeden nev-i şahsına münhasır yapısını, insan hakları savunucusu tarafını, 4.ev Uranüs ile kavuşumdaki Ay Balık sekstili ise sinir sistemi sıkıntısını da anlatmaktadır.Güneş’inin 11.ev Mars Terazi karesi ise kendi ile kavga eden,uyum sıkıntısını, sinirli ve patavatsız yapısını anlatırken baba çatışmasını da göstermektedir.Aynı zamanda 2.evden sebep hayatı süresince para kazalarına dikkat etmesi gerektiğini de anlatmaktadır.

4.ev IC Kova ile kavuşumdaki Vertex ve Ay Balık kavuşumu; bağımlılığın kader noktası olduğunu göstermektedir.

5.ev Ceres Balık ve (Rx) Scheat Balık kavuşumu sahne önü ölümünü,(18 Mart 1981 yılında Alkazar Sineması'nda aşırı alkolden fenalaşarak 61 yaşında yaşamını yitirdi ), kötü hayat sonunu, merhametli yapısını ancak genelde alkollü iken yardım yaptığını, sanattan beslendiğini, 5.ev Şiron Koç şanssız olduğuna dair vazgeçemediği inancını, dedikoduya  kapalı olması gerektiğini göstermektedir.5.evdeki Retro konumdaki Alpheratz Sabit Yıldızı ise kötü şans ve talihi anlatmaktadır.(1963 yılında bir yangın sonucu kurmuş olduğu Sonku Film şirketinin binasının yanması üzerine iflas etmiş, yaşamının geri kalan kısmında Muhsin Ertuğrul sayesinde kısa bir süre Şehir Tiyatrosu'nda çalışmış, daha sonra buradan ayrılmış ve ömrünün son yıllarında alkol bağımlılığı yaşamıştır.)

6.ev Koç ve Boğa kesmektedir.Anaretik 29° Retro konumdaki Mirach Sabit Yıldızı evlilik yaşamının gündelik hayatına uyumlu olmadığını, evliliğe dönük ve yönelik yapısı olmadığını anlatmaktadır. (Oyuncu Talat Artemel ile evlenip ayrıldı. Daha sonra, 1943 yılında Tütün Kralı lakabıyla bilinen iş adamı İhsan Doruk ile evlendi ve bir süre sonra bu eşinden de ayrıldı. Daha sonra İhsan Doruk ile yeniden evlenen Cahide'nin bu evlilikten Ender adında bir kız çocuğu oldu. Sonra yeniden boşandı.)

7.ev ise Boğa ve İkizler paylaşmaktadır. 7.ev (Rx) Algol ve 1.ev Venüs Akrep karşıtlığı evlilik, ilişki ve ortaklık yürütmedeki ilişkisel sıkıntısını göstermektedir.

8.ev İkizler ve Yengeç paylaşmaktadır.8.ev İkizler’deki (Rx) Phact ve Capella kavuşumu parasızlık sebebi ile kötü ünü,8.ev (Rx) Plüto Yengeç hayatı süresince maddi anlamda sarsıcı olaylar yaşadığını,buradaki (Rx) Plüto’nun 11.ev Mars Terazi karesi para anlamında mücadeleci hayatı, kan hastalıklarına da yatkınlığını, cinsellikte aşırılığı anlatmaktadır.

9.Ev Aslan’ki MC tepe noktası ile kavuşum yapan (Rx) Neptün sahne bağımlılığını, üstün yeteneğini, Jüpiter Aslan kavuşumu kariyerindeki sahne hayatının genişlemesini ve sahneden kazandığını harcadığını, parayı tutmada sıkıntısını 1.ev Venüs Akrep karesi açıklamaktadır.

10.ev (Rx) Satürn Başak kariyerinde ve doğasında sert mizacını, disiplini, 8.ev (Rx) Plüto Yengeç seksitili kariyerinde büyük başarısını ve gücünü,(Cahide Sonku film kariyerinde 32 Oyunculuk,10 Yapımcılık,2 Yönetmenlik ve 2 Senaristliği, o yıllarda uluslararası başarıları bulunmakta sinema ve sahneyi Türkiye'de başlatan ilk kadın sanatçıdır) Zosma kavuşumu ise kariyer anlamında başarısını anlatırken maddesel fakirliğini anlatmaktadır.

11.evinde Şans noktası ve Polyhmnia Sabit Yıldızı kavuşumu sahne ve oyunculuk anlamında yeteneğinin takdir görmesini bu anlamda kadersel şansını ve fırsatı göstermektedir.

12.ev Arcturus Terazi güzelliği anlamında mütevazı tarafını gösterirken, 12.ev Juno Akrep özel hayatında ve ilişkilerinde gizli düşmanlara dikkat etmesi gerektiğini anlatmaktadır.

Cahide Sonku doğum haritasında 1.ev Antares Yay dış imajında ve kendi benliğinde sert, inatçı, gururlu ve dik başlı yapısını gösterirken 7.ev İkizler’deki Aldeberan ilişkilerinde ve ortaklıklarında dürüst, güzel söz ve bütünlüğünü anlatmaktadır.

ASTRO-SHERA

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MICHELE MORRONE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

MARILYN MONROE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

FRIDA KAHLO SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA VE ASTROBİYOGRAFİ