YILDIZ KENTER SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA VE ASTROBİYOGRAFİ

Usta sanatçı Yıldız Kenter; 11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul’da doğdu. Asıl adı Ayşe Yıldız’dır. Annesi İngiliz Olga Cynthia (Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir) ve babası Türk diplomatı Ahmet Naci Kenter’dir. Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. "Rockefeller" bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı’na hoca olarak atandı.

1959’da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar yaptı.
1962’de tiyatro hizmetlerinden ötürü Yılın Kadını seçildi. 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladı. Sinema oyuncusu olarak üç kez Altın Portakal ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.

100’ün üstünde oyun oynadı. 100’e yakın oyun sergiledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi pek çok yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı.

1984’te Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince Adalaide Ristoriö ödülüne layık görüldü. Profesör Yıldız Kenter, 37 yıl sahne hocalığı yaptı.

1989 yılında, Korsika – Bastia Film Festivalinde Hanım filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyunculuk ödülünü aldı.

1991 yılında tiyatro sanatına hizmetlerinden ötürü Uluslararası Lions Kulübünün The Melvin Jones ile ödüllendirildi. İki kez Ulvi Uraz En İyi Kadın Oyuncu, üç kez de aynı dalda Avni Dilligil ödülüne laik görüldü.

1994’te ‘Konken Partisi’  oyunundaki Fonsla rolü ile Olağanüstü Yorum ödülünü aldı. Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüzyılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı. 1995’te Kültür Bakanlığınca, tiyatro sanatına katkılarından ötürü ‘Onur’ ödülüne layık gördü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı ‘Mevlana Kardeşlik ve Barış Ödülü" verildi.

1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için En İyi Kadın Oyuncu" ödülü verildi. 19 Mayıs 1997’de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı verilen onur ödülü Yıldız Kenter’e Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi.

1998’de Ankara Sanat Kurumu Yılın Kadın Sanatçısı ödülü, 1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, Martı adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999, Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülü almıştır.

 

Yıldız Kenter Güneş 7.ev Terazi, Ay 6.ev Başak ve ASC Koç bir gece haritasıdır.

                                                                      


ASC-DSC VE IC-MC aksları 3° ile kavuşumda hayatını her alanda sağlık, duygu ve çalışma anlamında dengede götürmesi gerektiğini göstermektedir.

ASC 5°Koç Mars etkisi yoğun olduğundan dinamik yapısına uygun meslek seçimini, spora merak, yüksek enerji, yüksek cesaret, biraz sinirli ve çokça hareketli yapısını gösterirken çocuk ruhunu da anlatmaktadır. 1.ev Alpheratz Koç sabit yıldızı ise yükselen aksından gelen bu yoğun Marsiyen enerji ile birlikte kendisine toplum önünde zerafet, incelik, anlayış bir o kadar tanınmışlık ve çok geniş çevre elde etme olanağı vermiştir. 1.ev Alpheratz ve (Rx) Vesta Koç kavuşumu ailesinden kaynaklı küçük yaşlarda kendini değersiz hissettiğini, odaklanma problemini ancak yüksek cesareti ile kendi kimliğini, özünü bulma ve gelecekte yüksek başarı elde edeceğini göstermektedir.

ASC’nin 12.ev (Rx) Uranüs Koç kavuşumu normal çocuklardan farklı olarak çok daha içine kapanık çocukluğunu, ilk öğretimde ağır öğrenen yapısını, komediye sahne sanatlarına yüksek yatkınlığını gösterirken erken yaşlardan tanıdığı kişi ile kadersel evlenme potansiyelini, insan mülkiyetini ve yapışıklığı sevmeyen, mesafeye önem veren yapısını da göstermektedir. (Yıldız Kenter, içine kapanık, suskun bir çocuktu. Konservatuara girene kadar da devam edecekti bu hali. Ancak pek başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmedi. Örneğin ortaokuldayken her dönem bütünleme sınavlarına kalırdı. Yaşamında parlamaya konservatuardan sonra başlayacaktı.)

1.ev, Koç ve Boğa paylaşmaktadır. Miraç 29° Koç; çok erken yaşta evlilik potansiyelini anlatmaktadır. (Yıldız, tiyatro sanatçısı Nihat Akçan ile 1951’de ilk evliliğini yapmıştı. Bir sene sonra da “Leyla” adını verdikleri kızları geldi dünyaya. Ancak bu evlilik sadece 7 yıl sürdü) 1.ev (Rx) Jüpiter Boğa; çocukluğundan itibaren yüksek konfor arayışını ve elde etme mücadelesinin geçmiş yaşamdan geldiğini 6.ev 0°Neptün Başak üçgeni gündelik ve iş hayatında hocalık alanında başkalarını iyi ederek ve başkalarına şifa olarak konfor yaratma yeteneğini gösterirken başkalarını iyi ederken kendi hastalıklarını ötelemesini de anlatmaktadır.1.ev (Rx) Jupiter Boğa’nın 3.ev 3°Mars Yengeç sekstil açısı ise kardeş veya yakın akrabalarından gelecek çok kuvvetli desteğin hocalık / öğretmenlik  ve iş hayatına yansıyacağını göstermektedir.(Yıldız Kenter ve kardeşi Müşfik Kenter, yılları içinde ülkenin en özel isimlerinden olacaktı. Yılları birbirlerine destek olarak kovaladılar. Tiyatro, günden güne damarlarında dolaşan kandan farksızdı. Muhsin Ertuğrul, Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan uzaklaştırıldığı için Kenter Kardeşler de istifa ederek İstanbul’a gelmişti. Burada Muhsin Ertuğrul ile birlikte Muammer Karaca Tiyatrosu’nda oyunlar sahnelemeye başladılar. “Salıncakta İki Kişi” oyunları çok başarılı olmuştu. Ardından “Çöl Faresi” ve “Öfke” geldi. Şükran Güngör ve Kamran Yüce ile yolları da bu dönemde kesişti. Şimdi akıllarında kendi tiyatrolarını açmak vardı. Nasılsa bundan böyle yaşamlarında başka bir ihtimal yoktu. Muhsin Ertuğrul ve Muammer Karaca’nın desteği ile “Site Tiyatrosu” adını verdikleri tiyatrolarını kurdular. Sadri Alışık ve Çolpan İlhan da onlarlaydı. 1962’de “Kent Oyuncuları” adını aldılar. Karaca ve Dormen Tiyatroları’nda oyunlarını sahneliyorlardı. Zamanla kadrolarına Kemal Sunal, Erdal Özyağcılar, Tuncel Kurtiz, Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi değerli isimler de katıldı) 1.ev (Rx) Jüpiter Boğa’nın (Rx) Şiron Boğa 1°kavuşumu ise ciddi anlamda maddi konfor anlamında küçük yaşlar itibari ile acı çektiğini anlatırken Yıldız Kenter’in Yıldız Kenter olmasında çok büyük bir itici güç olmuştur. (Yıldız Kenter’in babası Ahmet Naci Bey, Lozan’da, İnönü’nün Özel Kalem Müdürü olmuştu. Gerçekten de gelecek vaat eden bir gençti. Aldığı eğitim, azimli oluşu ve çok çalışması ile pek çok şey başaracağa benziyordu. Fakat bu mümkün olmayacaktı. Çıkan bir yeni kanun ile Hariciyecilerin karılarının yabancı olmaması kabul edilmişti. İşte bu kanun, Kenter Ailesi’nin hayatındaki en önemli dönüm noktası oldu. Bu aşk, boşuna masallara benzemiyordu. Her yönden sınanacaktı belli ki…

İsmet İnönü, mesleğinden vazgeçmemesi için Ahmet Naci’ye, resmen boşanmalarını ve birlikte yaşamaya devam etmelerini önermişti. Ancak Ahmet Naci Bey, gözleri önünden gelip geçen aşkı için karşısında durdukları onca şeyi düşündüğünde bunu kendilerine yakıştıramıyordu. Nadide, aşkı uğruna yerinden, yurdundan, adından, dininden vazgeçmişti. Bu ona karşı ne büyük hakaret olurdu. “Mesleğimden vazgeçerim; ama karımdan vazgeçmem!” diyerek verdi istifasını. Bundan sonrası onlar için alışılmışın dışında zor bir hayat olacaktı. Ahmet Naci Bey, önce bir süre gazetelerde tercümanlık yaptı. Ardından da Ankara’da, Ziraat Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. Mesleğinden bu şekilde uzakta kalmayı da kabullenemiyordu. Fakirlik iyiden iyiye kendini göstermeye başlamıştı. Yıldız Kenter, işte bu fakir günlerin içinde, Çamlıca’daki köşkte geldi dünyaya. Tüm eşyaların bir bir elden çıkarıldığı zamanlardı. Öyle ki Yıldız bebeği saracak bez bulamayınca çarşafları yırtmak durumunda kalmışlardı. Biraz zaman sonra zaten köşk de satıldı. Sonrası hep yoksulluk. Yıldız’ın en belirgin çocukluk hatırası daha ucuz diye bir evden diğerine taşınmalarıydı. Annesi önde şoförün yanında, arkada da soba boruları, tel dolaplar, İstanbul’un o fakir semti senin, bu fakir semti benim gezinip durdular.) 1.ev Retro Konumdaki Şiron Boğa; Yıldız Kenter’in acı çektiği ama diğer yandan kendisini geleceğe dönük mecazi anlamda kamçılayan işte bu çocukluktan gelen aile hikayesini anlatıyor.

 

2.ev Boğa ve İkizler paylaşmaktadır. KAD İkizler; özden gelen iletişim uzuvlarını kullanarak ağız, diş, dudaklar, eller, kollar ile özellikle gençlere eğitim vererek para kazanma yeteneğini aynı zamanda yazarlık alanında da yeteneğini göstermektedir. Ve Yıldız Kenter’in yaşamı süresince gitmesi gereken yönü anlatmaktadır.

 

3.ev İkizler 3 Silahşörler Phact, Capella ve Rigel kardeşlerinden yana yüksek şans potansiyelini özellikle hayatının ilerlemesinde önemli role sahip Müşfik Kenter’i ve beraber elde ettikleri ünü, yeteneği ve itibarı göstermektedir.3.ev Mars 3°Yengeç kardeşlerine olan yoğun sevgisini onlarda aldığı manevi gücü gösterirken içsel anne çatışmasını 12.ev (Rx) Uranüs Koç karesi küçük yaşlardan evdeki anne rolünden gelen eğitim anlamında kısıtlayıcı ve engelleyici enerjiyi de göstermektedir. 3.ev 3°Mars Yengeç’in 6.ev Ay Başak karesi ise annesi ile yüksek çatışmasını, annesinden alamadığı göremediği ilgiyi sevgiyi, yardım eden ama yardım almayı bilmeyen tarafını, kardeş ve yakınlarına aynı zamanda öğrencilerine yüksek kontrol duygusunu anlatırken yaşamı süresince kan hastalıklarına ve bağışıklık sistemine özellikle göğüs bölgesi ve akciğerler dikkat etmesi gerektiğini, vücudunun yüksek mineral kaybına yatkınlığını ve ameliyatlara karşı dikkatli olması konusunda uyarmaktadır.

 

4.ev Plüto Yengeç ailede ve vatanında devrim yaratan kadın imajını ve enerjisini, 7.ev Merkür Akrep üçgeni bu imajın evliliğini yönetmede stratejik anlamda desteğini, 7.ev Venüs Akrep ise genel anlamda ve özellikle eşine olan yüksek tutkusunu, kendi gücünü ispatladığında evliliğini de dönüştürme ve sürdürme gücünü, eşini yüksek derecede sahiplenen yapısını ve ilişkilerde hem para hem de sevginin gücünü sevdiğini de göstermektedir. (Şükran Güngör ile yine tiyatro vesilesi ile tanıştıklarında Yıldız Kenter 28, Şükran Güngör 30 yaşındaydı. İlk görüşte çarpan aşklardan değildi onlarınki. Aynı sahneyi paylaşmanın, arkadaşlık edebilmenin lezzetini tatmışlardı. Yıldız Kenter, yıllar sonra şöyle anlatacaktı bu aşkın huzurunu: “Düzensiz, kaypak bir yaşamdan sonra güveni, huzuru, hoşgörüyü, anlayışı, saygıyı arayan iki insandık. Bizi bunlar yakınlaştırdı. Aşk, sonradan geldi.”

Aşk huzurluydu; ama anneler evlenmelerine karşıydı. Yıldız’ın annesi ilk evliliği ayrılıkla sonlandığından “Bir kere denedin, olmadı.” diyor, Şükran ile de evliliğinin yürümeyeceğini söylüyordu. Şükran’ın annesi de Yıldız’ın dul ve çocuklu oluşunu kabul etmiyordu. Tabii gönül ferman dinlemedi. 1964’te, “Pembe Kadın”da oynuyorlardı. Bir günün çıkışında, Teşvikiye’deki bir dostlarının evinde gizlice evlendiler. Sonra da ailelerinin yanlarına döndüler. Bir ev kuracak paraları yoktu. Bir süre gizli kaldı evlilikleri; ama nihayet açıklayıp kendi evlerinde yaşamaya da başladılar. Nadide Hanım, sütten yanan ağzından sonra yoğurdu üflüyordu; ama kuruntusunda haksız çıkacaktı. Bu aşktan doğan evlilik, 2002’de Şükran Güngör vefat edene dek tam 38 sene huzurunu hiç yitirmeden devam etti. Yıldız Kenter “Ancak ben öldüğüm zaman Şükran da ölecek. Ben ölmeden o ölemez.” demişti.

 

5.ev Aslan yüksek yaratıcılığını, yüksek sahne yeteneğini ve bu anlamda yüksek enerjisini göstermektedir.5.ev aynı zamanda Yengeç kesmektedir ve kendi çocuklarına olan anaç ve yüksek sevgi enerjisini göstermektedir.(Yıldız Kenter’in ilk eşinden Leyla isminde kızı vardır)

 

6.ev Başak sabahtan akşama kadar çalıştığını, iş hayatında yüksek hocalık kabiliyetini, 6.ev Ay Başak gündelik hayatında devamlı sağlık düşünür ve kontrolcü yapısını, çok iyi analiz yeteneğini, ilaç korkusunu, naturel tedaviden yana olduğunu, devamlı yanında not defteri kalem kağıdı ile gezerek ve her şeyi not aldığını gösterirken duygusal boşluğunu en iyi hayvanlarla doldurduğunu, düz ve mücadele ile didinerek ilerleyen yapısını anlatmaktadır. 6.ev Ay Başak ve 9.ev Satürn Yay karesi duygusunu doğru geçiremediği için devamlı yanlış anlaşılma korkusunu, erken yaşta büyümek zorunda kaldığını, kan bağı olan özellikle öz annesinden alamadığı desteği, ailesinden uzaklaşmak için erken yaşta evlenme potansiyelini, yalnız kalmayı sevdiğini, kötü beslenme tarzını, anoreksiyaya yatkınlığını, devamlı ailesinin peşini topladığını anlamaktadır.

 

7.ev Terazi ve Akrep paylaşmaktadır. Evlilik hayatında uyumlu, dengeli ve yoğun tutku dolu bir kadını göstermektedir. 7.ev Güneş Terazi ve Juno Terazi kavuşumu evliliğinde kişilerden yana şansını ve uyumu göstermektedir.

 

8.ev Akrep ve Yay paylaşmaktadır. Okült Bilimler, teatral yetenek, yüksek eğitim alanında yüksek bilgisini ve dönüştürme enerjisini göstermektedir. 8.ev Melpomene Akrep Sabit Yıldızı drama ve tiyatro alanında kökten gelen yeteneğini özellikle dramatik konular üzerine yazı yeteneğini de göstermektedir.

 

9.ev Satürn Yay’ın 12.ev (Rx) Uranüs Koç üçgeni küçüklüğünde eğitim sıkıntısının ileride Yıldız Kenter’i farklı alanlara dönüştürme şansını ve 7.ev Juno Terazi sekstili ise mücadele dolu yaşamında eşinden gelen yüksek desteği göstermektedir.

 

10.ev Oğlak kariyer hayatında çok çalıştığını ve çalışkanlığını anlatmaktadır.

 

11.ev Kova ve Oğlak kesmektedir. 11.ev Oğlak çevresinde kişilere karşı hissetirmeden temkinli yaklaştığını gösterirken Kova sosyalleşme, hayır işleri ve kolektif hizmet bilincinin çok yüksek olduğunu ve bu anlamda çok çalıştığını da göstermektedir.

 

12.ev Balık bilinçaltında merhamet duygusunun yüksek olduğunu aynı zamanda yüksek hırs ve inatçı yapısını da gösterirken (Rx) Ceres Balık insanların sorunlarını dinleyerek onlara yardımcı olmaya çalıştığını yaratıcı temaların Müzik, edebiyat, resim, mistik ilimler kendisini çok etkilediğini ve denize yakın olma isteğini de göstermektedir.

 

Yıldız Kenter; 2.ev Aldeberan İkizler çalışma hayatında güler yüzlü, onur , itibar ve bütünlüğünü gösterirken 8.ev Antares Yay eğitim alanında sert, inatçı mizacını göstermektedir.

 

 

ASTRO-SHERA

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MICHELE MORRONE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

MARILYN MONROE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

FRIDA KAHLO SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA VE ASTROBİYOGRAFİ