WOLFGANG AMADEUS MOZART

 

Müzik tarihinin en büyük dehalarından Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756'da Avusturya'nın Salzburg kentinde dünyaya geldi. Çocukluk yıllarından itibaren duyduğu her müziği, bir daha hafızasından çıkmayacak şekilde yazan Mozart'ın bir deha olduğunun anlaşılması uzun sürmedi. 12 yaşına kadar babası ve ablasıyla birlikte Avrupa kentlerini dolaşarak konserler verdi. Kısa yaşamına 626 eser sığdırmıştır.

Wolfgang Amadeus Mozart; Güneş 5.ev Kova, ASC Başak ve Ay 4.ev Yay bir gece haritasıdır.

                                 


ASC Başak; yüksek zekasını, Merküryen yeteneklerini eller, kollar, duyu organlarındaki kabiliyeti ve Satürn etkisinden yaşamı süresince özellikle çocukluk yaşlarda sağlığına dikkat etmesi konusunda uyarmaktadır. (Çocukluk yıllarından itibaren duyduğu her müziği, bir daha hafızasından çıkmayacak şekilde yazan Mozart'ın bir deha olduğunun anlaşılması uzun sürmedi. Babası ve ablası ile gezi sırasında Mozart çiçek hastası olur. Sonradan iyileşmesi babası Leopold tarafından Tanrı'nın oğlu için sevgisini temsil etmektedir.) KAD (Kuzey Ay Düğümünün) 1° ile ASC kavuşumu ise hayatı boyunca duygusallıktan ziyade her anlamda analitik ve gözlemci ilerlemesini, bu gözlemini sağlık anlamında vücuduna da entegre etmesi gerektiğini ve hem gitmesi gereken yönü göstermektedir. 12.ev (Rx) Vesta Başak’ın hem KAD hem ASC ile kavuşumu ise sağlık problemlerini ve potansiyelini gösterirken bir şeye odaklığından yüksek titizliğini, çalışkanlığını, yaşam enerjisini sağlık ve çalışma hayatından aldığını ancak bilinçaltındaki geçmiş yaşam korkularının sağlığı üzerinde olumsuz yüksek enerjisini göstermektedir. Aynı zamanda 12.ev Zosma Başak yokluk bilincini ve yokluktan gelen hayatını gösterirken Aslan’daki Regulus Sabit Yıldızı yokluğun varlığa dönüşümünü de göstermektedir.

1.ev Başak ve Terazi paylaşmaktadır. 1.ev Başak çokça çalışkanlığını, yüksek konsantrasyonu, sağlık potansiyellerini gösterirken 1.ev Terazi uyumlu, uzlaşmacı ve ne kadar yoklukta olursa olsun kıyafetine, kendine özenini bu anlamda dış imajını da göstermektedir.

2.ev Terazi geniş kaspta Stelyumu ağırlamaktadır ve Akrep kesmektedir. 2.ev Terazi kişiler ile iletişim yoluyla maddi kazanımı, Ceres Terazi diplomatik ve çevresindeki ilişkiler üzerinden maddi kazanımını gösterirken 2.ev Jüpiter Terazi diğer kişiler ile kuvvetli ve güçlü iletişimini ve ilişkilerini, yüksek biz bilincini ve duygusunu, ortaklık işlerinde şansını, dışarıdan gelen saldırılara karşı koruma enerjisini, insan haklarına saygılı yüksek ahlak, birlik ve modernlik bilincini göstermektedir. Jüpiter Terazi’nin Arcturus sabit yıldızı ile kavuşumu bu anlamda gelen onurlu yüksek talih ve insanlar arasındaki ününü, Pallas Terazi ve Akrep’teki Şans noktası kavuşumu çevresindeki kişilere karşı zarar görmemek adına stratejik ilerlerse  yüksek potansiyel maddi kazanımı da göstermektedir.

3.ev Akrep ve Yay paylaşmaktadır. Küçük yaşlarda kardeşlerinden gelebilecek güç ve çokça ülke dışı seyahatini ve yolları göstermektedir. (12 yaşına kadar babası ve ablasıyla birlikte Avrupa kentlerini dolaşarak konserler verdi.)

4.ev Ay Yay; güçlü, iyimser ve barışçıl ruh halini, kendine ve ailesine yabancı ülkelerden gelen şansı ve bereketi ve devamlı seyahatini gösterirken Plüto Yay partil kavuşumu ülke değişikliğini anlatmaktadır. (Daha küçük yaşta kendiliğinden çaldığı piyanoda, parçaları babası dikkatle dinliyor, notalarını yazıyordu. Babası onun üstün kabiliyetini bütün dünyaya tanıtabilmek için Avrupa'nın baş kentlerinde uzun bir konser turnesine çıkardı. Dinleyiciler bu sakin tavırlı küçük çocuğun kabiliyetine hayran olmuşlardı. Mozart her gittiği yerde alkış topluyordu. Viyana'ya, Paris'e, Londra'ya gitti. Londra'dayken keman için 6 sonat besteledi. Ayrıca ilk senfonisini de tamamladı.)

1762 yılında, Bavyera Elektörlüğü'nün başkenti Münih'te, Bavyera Kurfüstü (Elektör prensi) lll. Maximillian' ın sarayında konser verdi. Aynı yıl Prag ve Viyana'da da imparatorluk saraylarında konser vermiştir. Konser turu, üç buçuk yıl sürmüştür. Viyana'ya 1767'de giden ikili, burada 1768 yılının kasım ayına kadar kalırlar.
Salzburg'da geçen bir yıl sonunda, üç kez İtalya'ya yolculuğa çıkmıştır. 1769 kasımından, 1771 martına kadar, 1771'in Ağustosundan Kasım ayına kadar ve 1772 Ekimi 1773 Martı arası dönemde Mozart, üç opera besteler: "Mitridate Rè di Ponto" (1770), "Ascanio in Alba" (1771) ve "Lucio Silla" (1772). Üç opera da Milan'da oynanmıştır.) 4.ev Ay Yay ve 7.ev Uranüs Balık karesi sağlık anlamında vücut sularına ve zehirlenmelere dikkat etmesi gerektiğini gösterirken ilişkilerine dikkat etmesi konusunda da uyarmaktadır.Aynı zamanda şovenist ruh halini, ilişkilerinde seyahat kaynaklı bağını koparmayı, bağ geliştirememeyi ve aile olarak köksüzlüğünü bir yere ait olmadığını göstermektedir. 4.ev Şiron Oğlak; duygularına göre hareket etmemesi gerektiğini özellikle Oğlak’tan sebep babasının fikirlerini alması ve dinlemesinin iyileştirici etki olduğunu göstermektedir. (Günümüz müzik tarihinin en büyük dehalarından olan Wolfgang Amadeus Mozart, 5 Aralık 1791’de hayata veda ettiğinde 35 yaşındaydı. Zaten iki aydır hastaydı. Elleri ve ayakları şişmiş, sokağa çıkamaz olmuştu. Birinin onu zehirlediğinden şüpheleniyordu. Daha sonra, Viyana’nın yakın olduğu için çok para kazanan bestecilerinden Antonio Salieri (1750-1825), Mozart’a zehir verdiğini itiraf etti. Ama ölüm döşeğinde ve sayıklıyor olduğundan bu sözlerine pek kimse inanmadı. Mozart 21 yaşında Almanya'ya gitti. Bir yandan yeni eserler besteliyor bir yandan da geçimini sağlayabilmek için piyano dersleri veriyordu. Weber adında bir müzikçinin evin de pansiyon olarak oturuyordu. Evin büyük kızı Aloysie'ye aşık olmuştu. Kızın sesi güzel idi ve opera sanatçısı olmak istiyordu. Mozart ona müzik dersleri verirken ileride evlenmek için de sözleşmişti. Yalnız kısa bir süre sonra Mozart konserler vermek üzere Paris'e gitmek zorunda kalınca bu macera da sona erdi. Bir yıl sonra Aloysie Mozart'a olan aşkını çoktan unutmuş kendini tamamen opera sanatına vermişti. Mozart çok üzgün bir halde Salzburg'a döndü ve bol bol eser besteleyerek üzüntüsünü unutmaya çalıştı. 1781'de Weber'lerle Viyana'da karşılaştı. Bu defa da ailenin küçük kızı Constanze'ye aşık oldu. Mozart'ın babası Constanze'nin müsrif, bencil bir kız olduğunu anlamıştı ve oğlunu ondan vazgeçirmek istiyordu ama Mozart bu konuda babasını dinlemedi. İki genç evlendiler.Evlendikten sonra maddi durumu hiç düzelmeyen ve devamlı borç içinde bir hayat geçirmeye başlamıştır ve yaptığı evlilikte babasını haklı çıkararak, başarılı olamamıştır. 1787 yılında yaptığı besteler ile gereken başarıya ulaşamayan Mozart, giderek kötüleşen maddi durumu nedeni ile babası gibi Mozart ta, sarayda müzikçi olmuştur.)

5.ev Oğlak ve Kova kesmektedir.5.ev Juno Oğlak dengeli ve uzun süreli ilişkide ciddi, statü sahibi ve güvenilirlik arayışını gösterirken kendisinin de hassas ve duygusal duygu durumunu ve ilişkilerinde duygusallıktan ziyade karşı cinste istediği özellikler gibi kendisinin de geleneksel bakış açısında olması gerektiğini göstermektedir. Juno ve Satürn Kova 1° ile kavuşumu ise bu anlamda karma alanını, ilişki yaşadığı kişileri iyi tanıması gerektiğini ve bu anlamda zorlayıcı ve kısıtlayan enerjiyi göstermektedir.

5.ev Güneş ve Satürn Kova  yaratıcılık anlamından evrensel yeteneğini, temiz bilgiyi ve Merkür Kova kavuşumu yüksek zekasını, özgürlüğüne çokça düşkünlüğünü bu anlamda bencilliğini aynı zamanda umut dolu yapısını ve eller, kollar iletişim uzuvlarındaki evrensel ve insanlığın faydasına yüksek yeteneğini göstermektedir.

5.ev Satürn’ün 11.ev (Rx) Neptün Aslan karşıtlığı; ilişki, flört ve arkadaşları alanında cömert ve yüksek sevgi enerjisinden kaynaklı kandırılmaya açıklığını, 5.ev Güneş Kova ve (Rx) Neptün Aslan karşıtlığı depresyona yatkınlığını, gerçeklikten uzaklaştıran etkisini göstermektedir.

6.ev Kova ve Balık paylaşmaktadır. 6.ev Kova yukarı ile evrensel bağlantısını ve  Balık sanat yeteneğini anlatırken Kova sağlık anlamında dolaşım sistemi, Balık yaşamı süresince vücut sularına ve ayaklarına dikkat etmesi gerektiğini göstermektedir. 6.ev Vertex Kova iş hayatındaki ilerlemenin çevresine kattığı ve çevresindeki insanlar ile olabileceğini ve bu anlamda kader noktasını göstermektedir. Euterpe kavuşumu ise iş anlamında müzik alanını göstermektedir. 6.ev Venüs Balık; inanç ile çok güzel bağ kurduğunu 6.ev sebebi ile özellikle müslüman ülkelere olan merakını ve hem iş hem ilişki bakımında farklı din ve kültürdeki insanların kendisine enerji olarak daha iyi geleceğini göstermektedir.  ilk büyük operası (İdomeneo'yu Münih'te sahneledi. Daha sonra Viyana'ya yerleşti. Viyana'da bulunması, Türk tarihi için de önem taşıdı. Türklerin Avrupa'da moda olduğu o yıllarda, Mehter Marşı'ndaki ritimlerden esinlenerek Rondo Alla Turca, yani Türk Marşı'nı besteledi. Bu beste günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti'nin özel davetlerinde ve ülke tanıtımında da kullanılıyor. Bir sonraki yıl, Mozart'ın kariyeri için çok verimli bir yıl oldu. 'Saraydan Kız Kaçırma' operası büyük ses getirdi. Operada söz edilen saray Topkapı Sarayı'ydı ve operada Türkiye de geçiyordu. Daha sonra barok tarzı ve diline yönelen Mozart, bu kez 'Sihirli Fülüt' ile çok büyük bir başarıya imza attı. Klasik müziğin ilk örneklerinden olan müziğiyle, dönemin tarzını değiştirdi. Müziğini barok tarzıyla harmanladı.)

7.ev Balık ve Koç kesmektedir.Uranüs Balık DSC kavuşumu ve Scheat’ın konumu ilişki veya ortaklıklarından ani bir şekilde zarar görme potansiyelini göstermektedir.Aynı zamanda aniden bir evliliğinin bitip başka bir evliliğin başlayacağını da anlatmaktadır.(2 evliliğini ve ikincisinin öncü nitelikte olmasına karşı Scheat konumundan sebep kendisine iyi gelmediğini ve yakın tanıdığı kişi aracılığı ile zehirlenmeyi de yine açıklamaktadır)

 8.ev Koç ve Boğa kesmektedir. 8.ev (Rx) Alpheratz Koç para konularında kötü karmayı, konfor sıkıntısını gösterirken hırslı olmayı ve yönetmeyi öğrenmesi gerektiğini, kalp potansiyelini, 8.ev (Rx) Mirach Retro Koç yönetimsel sıkıntılarından evliliklerini iyi idare edemediğini de göstermektedir.

9.ev Boğa ve İkizler paylaşmaktadır.Gelişime ve eğitime açık yapısını gösterirken sabit ve inatçı ruhunu da anlatmaktadır.

10.ev 3 Silahşörler Phact, Capella ve Rigel’in retro konumu çevresinden kariyer anlamında çevresinden gelebilecek zarara açıklığını aynı 10.ev (Rx) Mars Yengeç kendini savunma, koruma konusunda yetersizliğini de göstermektedir.

11.ev (Rx) Neptün Aslan sosyal çevresi bakımından maddi konularda dahil olmak üzere kandırılmaya çokça açıklığını anlatmaktadır.

Wolfgang Amadeus Mozart 10.ev MC ile kavuşumdaki Aldeberan sabit yıldızı kariyer hayatında güler yüzlü doğruluk ve bütünlüğünü gösterirken 3.ev Antares Yay yakın çevre ve akrabalarına karşı daha inatçı dikbaşlı ve sert tutumunu göstermektedir.

ASTRO-SHERA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MICHELE MORRONE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

MARILYN MONROE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

FRIDA KAHLO SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA VE ASTROBİYOGRAFİ