NİNA SIMONE SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA VE ASTROBİYOGRAFİ

 

Nina Simone ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde 21 Şubat 1933 yılında dünyaya geldi. Gerçek adı; Eunice Kathleen Waymon’dur. Caz ve soul müziğin en önemli isimlerinden olan Nina Simone, bir çok sanatçıya ilham kaynağı olmuş, aynı zamanda piyanist olan ve ölümünden yıllar sonra bile hatırlanmaya ve takip edilmeye devam edilen bir sanatçı olmuştur.

İlk albüm çalışmasını 1959 yılında yapan Nina Simone; ‘I love you Porgy’ ve ‘My baby just Cares For Me’ gibi parçalar ile adından söz ettirdi. Satışı 1 milyonu aşan ve listelerde 13. Sıraya yükselerek başarı gösteren albümü klasikler arasına girmeyi başardı. Hatta ‘My baby Just Cares for Me’ adlı parçası 30 yıl sonra bile popülerliğini korudu ve Chanel No: 5 adlı parfümün reklam filminde kullanıldı.

 

Nina Simone; Güneş 1.ev 2°Balık, ASC Kova ve Ay 12.ev Oğlak bir gündüz haritasıdır.

                                                                             


1.ev çok yoğun Stelyumu ağırlamaktadır. ASC Kova; özgürlük ve evrenselliğini gösterirken 3°ile Satürn kavuşumu görüntü itibari ile sert mizacını ve fiziksel olarak sert hatlarını anlatmaktadır. Aynı zamanda; Satürn’ün de Kova da olması ve ASC ile kavuşumu özgürlük kavramı ile ilgili dış imajına ve toplum önüne yansıyan tekamül alanını, kendini dönemine yansıyan devrimsel niteliğini ve evrensel bir kadını göstermektedir. Ne yaparsa yapsın kendini özgür hissetmediğini, aynı zamanda evrensel haklar ve meseleler konusunda kendini hırparlarcasına çalıştığını da göstermektedir. Satürn Kova ile kavuşumdaki Pallas Kova ise bu konularda toplum önü duruşunda çok stratejik ilerlemesi gerektiğini de göstermektedir. (Nina Simone doğduğun an itibari ile ırkçılık konularının ve olaylarının içine doğmuştur. )

1.ev Venüs Kova ; bağ kurma alanında evrensel sevgi enerjisini gösterirken 1.ev konumu kendi bireysel özgürlüğüne de aşırı düşkünlüğünü, 2.ev Uranüs Koç sekstili özgürlük konularında duygusu ve ilhamını, maaşlı çalışma alanında öncü, devrimci ve cesur nitelikte kullanma yeteneğini göstermektedir. ( Kariyeri boyunca politik konulardan uzak kalmayan sanatçı, ‘Four Women’ ve ‘Missisippi Goddamn’gibi çok ünlü olmuş protest şarkılara imza attı. İnsan hakları ve ırkçılık konularında hep aynı tavır ve tutumu izledi.Müziği aracılığı ile siyasi düşüncelerini belirtmekten çekinmiyordu. Martin Luther King, Lorraine Hansberry ve Malcolm X gibi isimler ile yakınlığı bilinmekteydi. Ve Martin Luther King’in bir suikast sonucu öldürülmesinden sonra ‘Why? The king of Love is Dead’ adlı şarkısını bestelemişti. ‘To be Young’, ‘Gifted and Black’ gibi şarkıları da yine ırkçılığa meydan okuyan baş yapıtlar arasında yer aldı. Nina Simone; sadece irk ayrımcılığına karşı mücadele etmekle kalmayıp, ABD’nin işgalci savaşlarına da meydan okuyordu. )

Nina Simone; 1.ev Balık paylaşmaktadır.Güneş 2°Balık toplum önü alanında yüksek sanatsal yeteneğini ve bu yeteneği ile öne çıkmasını, Ceres kavuşumu ise ruhunu beslediğini alanı göstermektedir. Güneş ve düz seyirdeki Fomalhaut Balık ise sanatını, bestelerini olumsuz ve kindar duygulardan uzak yaptığını ve 1.ev Merkür Balık konumu duygularını, özellikle kadınların duygularını çok iyi anladığını ve besteleri, yazıları ile çok güzel dile getirme yeteneğini göstermektedir. KAD (Kuzey Ay Düğümü) 1.ev Balık ise yaşamı süresince evlilik özel hayat yerine sanatına, sanat hayatına  kendini adaması ve devam etmesi gerektiğini göstermektedir. Ve Şans noktası Fortuna’da burada yer almaktadır.

1.ev Merkür Balık’ın 7.ev (Rx) Mars Başak karşıtlığı evliliğindeki şiddet, tartışmalar gibi durumların ilham ve bestelerine olumsuz yansımasını, 7.ev (Rx) Jüpiter Başak karşıtlığı ise yaşadığı bu gibi olayların genişlemesini ve içsel duygusal ve sağlık anlamında olumsuz gidişatını anlatmaktadır.

Nina Simone 12.ev ise Ay Oğlak’ta çalışkan ruhunu gösterirken bilinçaltı alanında yaşlı duyguların egemen olduğunu, yaşından büyük tutum ve davranışlarını, gereğinden fazla olgunluk halini, katı ve sert yapısını aynı zamanda hayranlık duyduğu kişiler gibi olmaya kendini zorladığını da göstermektedir. 12.ev Ay Oğlak’ın 6.ev (Rx) Plüto Yengeç karşıtlığı küllerinden doğmayı , pes etmediğini, iş ve gündelik hayatında devrimsel ve sanatsal bir kadını gösterirken besteleri okurken biranda farklı tonlara çıkmasını bu anlamda fazla fazla dönüştürücü gücünü de göstermektedir. Aynı zamanda 6.ev ve 12.ev Ay Plüto karşıtlığı taciz ve tecavüz olaylarını (eşinden bu yönde davranışlar gördüğünü kendi biyografisinde bahsetmiştir.), devamlı geçmişte yaşamasını, geçmiş olaylar, geçmiş durumlar, geçmiş insanlar gibi, kendi yapısının da kısasa kısas olduğunu, 3.bir partner durumunu (eşi ile bu süreçlerden geçtiklerini kendisi paylaşmıştır), ve bipolar hastalığını göstermektedir.(Genç yaşlarında bir türlü bulunamayan sağlık ve duygu durumu ile ilgili ileri ki yaşlarda bipolar teşhisi konulduğunu ve bipolar rahatsızlığını göstermektedir. Aynı zamanda kan hastalıklarına yatkınlığını da anlatmaktadır.) 6.ev (Rx) Plüto Yengeç ve 12.ev Ay Oğlak karşıtlığının 2.ev Uranüs Koç kareleri de ani ve fevri davranışlarını göstererek sağlık göstergeleri konusunda desteklemektedir.

6.ev (Rx)Plüto Yengeç; ileriki yaşlarda ülke değişikliğini de anlatmaktadır. (Simone ülkesi ABD’ye daha fazla tahammül edemeyerek Avrupa’ya yönelmiştir. Liberya, İsviçre, Hollanda, Belçika, İngiltere ve en son Fransa’da kalmıştır.)

2.ev Scheat 28°Sabit Yıldızı doğuştan maaşlı çalışma alanında uzak durması gerektiğini kendi işi olmasının malefik / kötücül olaylara karşı koruma sağlayacağını göstermektedir.

3.ev (Rx) Mirach Koç iş hayatından uzak, egosuna yönelik evlilik yapmaması gerektiğini gösterirken 9.ev Juno Akrep uzun süreli ve dengeli ilişki konusunda rütbeli, yüksek eğitimli, spiritüel, inanç ve maneviyat konularına yakın kişi ile evliliğin daha iyi olacağını göstermektedir.(1961 yüksek derecede yetkili polis olan Andy Stroud ile evlendi. Ve Andy Stroud uzun yıllardır sahip olduğu ve yüksek derecedeki kariyerini bırakarak Nina Simone’un menajerliğini üstlendi. Eşinin menajeri olması bir yandan iyi gelse de diğer taraftan olumsuz etkileri evliliklerine bu süreçten sonra daha çok yansımaya başlamış.)

3.ev Euterpe Boğa; aileden gelen yeteneğini, zihninin müzik ve besteler ile dolup taştığını gösterirken yıllar geçse bile hiç unutulmayacak  bestelerini, iletişim uzuvlarındaki yeteneğini ve sanatçı ünvanını da göstermektedir.  ( Evinden müzik eksik olmayan bir aileye sahip olan Nina Simone’ın müzik yeteneği henüz 4 yaşındayken ortaya çıktı. Annesinden aldığı müzik eğitiminin yanında kardeşleri ile birlikte kilise korosunda söylemeye başladı. Kendisindeki yeteneğin farkedilmesi üzerine 1939 yılında  ilk piyano derslerini almaya başladı.İlk piyano resitalini 10 yaşında vermiştir.1950 yılında ise burs alarak New York Juillard Müzik Okulu’na girdi.)

3. evinde 4.ev çizgisine yakın Şiron Boğa konfor ve sanat alanı konusunda acı çektiği tarafını 4.ev Vesta Boğa ise kalbinin konforlu ve sanat dolu bir yaşam için küçük yaşlarından itibaren tüttüğünü göstermektedir. (Nina Simone aslında diğer ailelere göre kendisi iyi bir ailede büyümüştür. Ancak konfor alanı belli bir süre sonra acı çektiği taraf olacaktır. Bunun sebebi ise; Müzik okulundan mezun olduktan sonra hoca ve eğitmen olmak amacı ile Curtis Enstitisü’ne başvurusu hiç bir sebep yokken üst üste reddedildi. Biyografisinde bunun ırkçılık sebepli olduğunu düşündüğünü belirtmiştir. Ve bu yüzden Nina Simone akademik çalışma hayatına devam edemedi ve para kazanması gerektiğinden Atlantic City’de barlarda çalışmaya başlamıştır. Şarkı söylemeyi hiç düşünmemesine rağmen çalıştığı yerin sahibi şarkı söylemesini talep etmiştir. Ve bunun üzerine kendi müziğini doğaçlama besteleri ile seslendirerek giderek yükselen bir isim olmaya başlamıştır.)

5.ev İkizler ve Yengeç paylaşmaktadır. İkiz ya da kız çocuğu olma potansiyelini göstermektedir. Merhum müzisyen ve sivil haklar aktivisti Nina Simone ve Andy Stroud’un tek kızları Lisa Stroud’tur. Kızları; Lisa Simone Kelly ismini kullanmakta ve evlidir. Broadway'de ve dışında Rent, The Lion King, Aida ve Les Miserables'daki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir şarkıcı, besteci ve aktristir.

7.ev Aslan ve Başak paylaşmaktadır. 7.ev Aslan evlilik, ilişki ve ortaklıklarında tutkulu, sevgidolu,dürüst ve kalpten ilerlediğini Vertex(kader noktasının) buradaki konumu evlilik ile beraber gelecek olan kader noktasını gösterirken 7.ev Başak’taki (Rx)Mars ilk evliliğinden gördüğü şiddet sebebi ile değişken enerji vermektedir.( İlk evliliğini 1961-1971 yılları arası Andy Straud ile yapmış. 1958-1960 yılları arası ise Donald Ross ile evlenip ayrılmıştır.)

Nina Simone 10.ev Antares Yay; kariyer alanında sert, dikbaşlı ve inatçı enerjisini gösterirken 4.ev Aldeberan İkizler ev ve aile yaşamında güleryüzlü, bütün, dürüst yapısını göstermektedir.

Caz ve soul müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Nina Simone ; 21 Nisan 2003’te son yıllrını geçirdiği Fransa’da vefat etmiştir. Vefat ettiğinde 70 yaşında olan sanatçı; caz, soul ve blues alanında en ünlü isin haline gelmiştir.

Tarzı ile Aretha Franklin ve Dusty Springfield gibi bayan vokallere ilham kaynağı olmuş ve The Animals, The Beatles, Bob Dylan gibi isimlerin şarkılarını yorumlayarak onlara değişik bir boyut kazandırmıştır. Duruşu, politik tavrı, kendi besteleri ile yaşadığı döneme damgasını vurmuş ve halen parçaları günümüzde de hayranlıkla dinlenen bir sanatçıdır.

Hayatını anlatan; Netflix’te yer alan ‘What happened Miss Simone?’ belgeselini izlemenizi tavsiye ederim. Yaşadığı dönem tarihini, politik, siyasi ve farklı perspektiflerden öğrenme ve görme konusunda şahane bir yapım olmuş.

ASTRO-SHERA

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MICHELE MORRONE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

MARILYN MONROE BİYOGRAFİ VE NATAL HARİTA

FRIDA KAHLO SABİT YILDIZLAR İLE NATAL HARİTA VE ASTROBİYOGRAFİ